Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Za svoje godine ste dobro!

Piše: Super Senior, 21.06.2016.
učenje stranih jezika u senior centru

Prošli tjedan sam konačno otišla okulistici. Nisam imala neke posebne probleme – potrgala sam stare naočale pa to iskoristila i natjerala se na kontrolu vida. Moja nova doktorica je strpljiva, ugodna, temeljita, sve do: – „Koliko imate godina? Pa, vid vam je odličan obzirom na godine!“ Suzdržala sam se od komentara, ali pomislila: pa kakav bi mi to vid trebao biti? Možda bih u svojim groznim šezdesetima trebala tapkati do vrata i tražiti bijeli štap? Kako bi onda trebala vidjeti moja majka kojoj je preko osamdeset?

Koliko ste puta čuli kod doktora ili na bilo kojem drugom mjestu: odlično je, obzirom na vaše godine? Je li to možda samo zaklon nesposobnih od prave dijagnoze? Ili smo sami krivi što odmah, u glavu, ne pitamo što im to znači? Kako bi to po njima u našim godinama trebalo izgledati?

Vlado je nedavno osvijestio potrebu nekoga tko provede preko osam sati dnevno uz kompjutor da se kreće, pa je počeo trčati. Iz dana u dan sve mu je lakše, trči sve više kilometara sa sve manje napora. Uživa. No, nebrojeno je puta već čuo: bravo! Za vaše godine ide vam odlično. Znači li to možda da bi da umjesto 65 ima 30 godina trčao iz mjesta, bez priprema i postepenosti deset kilometara a da se ni ne zapuše?

Ovih dana crvenimo se zbog  grupice domaćih huligana na nogometnom stadionu u Francuskoj za vrijeme utakmice hrvatske reprezentacije. U novinama, između ostalih vijesti, kao posebna i iznenađujuća lijepa vijest objavljena je ona o tome kako grupa umirovljenika u nekom kafiću zajedno gleda prijenos utakmice. Novinar je presretan jer može pokazati da se i takvi druže, vesele, navijaju a imaju čak i kravate s kockicama!?

Na drugom mjestu piše da je djedica (a taj djedica ima 68 godina) krenuo ponovo u školu jer mu je žena umrla a njemu je to izlaz iz samoće. Za iznenađenog pisca teksta čudo je valjda da taj djedica nađe školu, a najveće čudo da se obrazuje jer vjerojatno nije u stanju zapamtiti niti što prije sat vremena pročita.

Predrasude su zaista opaka boljka. Ko gljivice na palcima (o čemu opet najviše znaju baš stariji, zar ne?) – izlječive su ali moraš biti uporan, uporan, uporan – sve dok ih ne pobijediš. No, u zemlji u kojoj je po statistikama 17 posto starijeg stanovništva i u kojoj se najavljuje da će za ne tako puno godina taj broj biti i 20 posto, u kojoj su neki dijelovi zemlje već isključivo naseljeni samo starijima, rado bih da ne pričamo već da djelujemo. Rado bih da se bivše ministrice, kao što je to ovih dana učinila M. Opačić, ne hvale svojim životnim djelom pričajući o pomaganju jednoj osobi (a što je učinila stvarno je za pohvalu), nego da rade svoj posao spašavanja sustava za što više ljudi. Rado bih da razmislimo što sve učiniti da olakšamo život onima koji više ne mogu živjeti sami i/ili onima kojima je pomoć potrebna. Da razumijemo da je imati 65 velika razlika od imati 85 godina u kojima je i mala pomoć velika. No najradje bih da radimo i živimo s ljudima a ne s njihovim godinama.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×