Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Učini pravu stvar - volontiraj

Pokloni sat-dva svog slobodnog vremena, uključi se i volontiraj u nekoj od organizacija koje su usmjerene na rad sa starijima. Doprinijeti možeš i u vlastitoj obitelji, susjedstvu, gradu. Sigurno poznaješ neku stariju osobu – popričaj s njom, zatraži savjet ili ponudi pomoć. Oni su samo stariji. Ništa više.

Svjedočanstva naših volontera:

“Zašto sam se odlučila za volontiranje sa starijima? Zato što smatram da javnost ima lošu sliku o starijim osobama – da starije osobe ne mogu pridonositi i da su samo teret državi. Svojim radom želim pokazati da starije osobe mnogo toga mogu ostvariti i naučiti te da njihov rad i doprinos ne prestaju njihovim odlaskom u mirovinu.”
— Mia Majtan, studentica socijalnog rada
Posljednje tri godine vodim fotografsku radionicu u Senior centru Zaklade Zajednički put. Na samom početku nisam znao što me čeka ili što mogu očekivati. Polaznice i polaznici, moji “đaci”, bar su dvostruko stariji i dvostruko idkudniji od mene, što je neobična pozicija za predavača, ali i svojevrstan izazov.No taj međugeneracijski rascjep pokazao se zapravo kao zdrava veza u smislu prenošenja znanja koje jedna generacija skuplja, a druga mu nema pristupa, u fotografiranju ili nekoj drugoj aktivnosti. Pokazalo se i da ne postoji dobna granica za usvajanje znanja.
Nakon dvije godine u Senior centru priredili smo izložbu i predstavili radove svih polaznika. Ovo mi je iskustvo isprav bilo neobično, no danas mi je rad s polaznicima fotoskupine jedna od dražih aktivnosti i veselim se svakom susretu sa svojim “razredom”, odnosno sad već sa svojim prijateljima.
— Luka Kedžo, fotograf
“Glasoviti Ivo Andrić izgovorio je u dan-danas aktualnu misao: “Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako često nam baš to malo nedostaje.” Smatram da je “to malo što nam nedostaje” za istinsku sreću upravo volontiranje. Volontiranje sa osobama starije životne dobi, naročito u pogledu njihovih prava, za mene je uistinu istinska sreća jer nam omogućuje da osvijestimo, izvučemo i iskoristimo njihova bogata iskustva i neiscrpne potencijale za općedrušvenu dobrobit. Iako ih to isto društvo smatra neizbježnim teretom, volontiranjem nastojimo promijeniti i zauvijek dokinuti tu perspektivu.”
— Lidija Petrović, studentica pedagogije
Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×