Uključi se

KAKO SE MOGU UKLJUČITI

Doniraj u FOND SUPERSENIORI i podrži rad organizacija s dokazanim iskustvom u podizanju kvalitete života starijih osoba.

Pokloni sat-dva svog slobodnog vremena – uključi se i volontiraj u nekoj od organizacija koje su usmjerene na rad sa starijima.

Sigurno poznaješ neku stariju osobu – popričaj s njom, zatraži savjet ili ponudi pomoć. Oni su samo stariji. Ništa više.

Ljudski životni vijek sve je duži, a broj starijih osoba u ukupnoj svjetskoj populaciji se povećava pa jedan od najvećih globalnih izazova postaje pronalaženje načina da se sve većem broju starijih osoba osigura kvalitetan život. U skladu s tim, na globalnoj razini značajna pozornost posvećuje se razvojnim potencijalima starijih osoba i traži se njihovo aktivno uključivanje u društvo.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 758 633 starijih osoba što čini 17,7% ukupne populacije.

Po udjelu starijeg stanovništva u ukupnoj populaciji Hrvatska je iznad prosjeka zemalja Europske unije

UN procjenjuje da će do 2050. godine više od 30% građana Hrvatske biti starije od 65 godina.

Istraživanje je pokazalo da 89% starijih osoba smatra da posjeduje vrijedna znanja i iskustva koja u našem društvu nisu iskorištena, a kao ključne razloge za takvo stanje navode nedostatka društvene brige za ljude nakon umirovljenja i nepostojanja odgovarajućih programa za starije.