Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Suze Svetog Lovre

Piše: Lea Banović, 09.08.2017.
Podaci kažu da smo druga zemlja po siromaštvu u EU. Bi li današnji Sv. Lovro stradao da razdijeli proračunsko bogatstvo potrebitima?

Iako je dan opet bio izuzetno vruć za ličko podneblje, noć je svježa. Nas osmero sjedimo u susjednom dvorištu, žamorimo, svako malo pogledavamo u bezbroj unatoč jakoj mjesečini jasnih i krupnih zvijezda. Dogovaramo se, za tri dana naći ćemo se navečer, poslije 11 sati u našem dvorištu. Svatko će ponesti svoju dekicu ili što već hoće za ležanje na travi. Sve ostalo prepuštamo mašti, dobroj volji i mogućnostima. Netko će možda donesti svježe ispečene kolače, netko vino, netko tanko narezani sir, zapravo nebitno. Bitno je druženje, a povod je samo povod.

I dok se oko mene vodi rasprava o tome zašto su dani „najvećeg padanja zvijezda“ nazvani suzama Svetog Lovre ali i o tome kako će proći Sandra Perković na Svjetskom atletskom prvenstvu, guglam sve o Svetom Lovri. Pitam se, da živi danas, bi li Svetac cijelog svijeta i danas prošao kao prije toliko stoljeća? Živio je u 3. stoljeću i umro mučeničkom smrću samo zato što mu je bilo naređeno da u roku nekoliko dana prefektu preda crkveno blago a on se na to oglušio i razdijelio ga siromašnima. Pred rimskog je prefekta doveo vjernike nazvavši ih najvećim crkvenim blagom. Danas, uz katolike slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Što bi danas napravili današnji prefekti da se jedan od njih drzne misliti na siromašne, beskućnike, obespravljene, ovršene, djecu, umirovljenike, sve nemoćne, same i bez stranačke ili rođačke pripadnosti? Bi li današnji Sv. Lovro imao išta više šanse od onoga iz 3. stoljeća da se odluči ukinuti poreze na stanove za život, smanjiti prireze, srediti sudstvo, banke natjerati da posluju kao u matičnim zemljama?

Podaci kažu da smo druga zemlja po siromaštvu u EU. Bi li današnji Sv. Lovro stradao da razdijeli proračunsko bogatstvo potrebitima? Bi li saborskim zastupnicima objasnio da se samo bezobrazlukom može nazvati godišnji odmor u trajanju puna dva mjeseca u vrijeme dok 63 posto Hrvata ne ide ni jedan jedini dan izvan mjesta stanovanja i dok tisuće zauvijek odlaze u gastarbajtere?

Noć je sve hladnija pa ni rakija ne pomaže. Gledam svoje susjede i prijatelje i znam da među nama nema takvih dilema. Kasne vijesti kažu da je odgođena primjena poreza na nekretnine. Još jedan primjer kako pojedinac ne može ništa ali dobro organizirana skupina može puno. Dobar primjer kako građani konačno moraju postati svjesni da svoj život mogu i moraju krojiti sami i da bez zajedničkog djelovanja ostaju samo „suze Sv. Lovre“.

Veselim se planiranom druženju u našem dvorištu. Tko zna, možda postane tradicijom. Mašta mi se razmahala. Zamišljam kako bi bilo dobro nabaviti ležaljke. Zamišljam kako se prijatelji i susjedi meškolje, dobacuju šale, smiju a ja postavljam kraj svakog prigušene svjetiljke, donosim travaricu, nudim kolačiće, pečem male kobasice. Čekamo jedan ujutro, kad se ovdje gasi ulično svjetlo i kad ostajemo samo mi i priroda, pogleda uprta u nebo. Svaki puta kad bljesne meteor i nestane ostavljajući dugi trag počinje „svađa“ tko ga je prvi vidio i čija je to želja koja će se ispuniti samo ako se ne izgovori. Suze sv. Lovre ili kiša meteora, kažu astronomi, ove će godine biti toliko jaka da bi se mogla vidjeti i po danu. Tako sjajna nebeska predstava ponovit će se tek za 96 godina, pa ju zaista ne bi trebalo propustiti.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×