Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Standard mjeren toplomjerom

Piše: Lea Banović, 22.02.2017.
Jeste li ikada čuli da u nas postoje timovi stručnjaka koji pripremaju zaposlene s nekoliko godina pred mirovinom za umirovljenje? Znate li gdje se možete informirati o svemu što vas vezano s umirovljenjem i mirovinom zanima? Kako i što s viškom slobodnog vremena? Kome se i gdje javiti ako želite volontirati ili sudjelovati u javnom životu? Što ako nemate Internet (ili se ne znate njime služiti) i ne kupujete novine jer vam je najbliži kiosk ili pošta udaljen desetke kilometara i više?

Mira je radila u jednom malom dalmatinskom gradiću kao čistačica. Nakon više od 45 godina, kad su joj izračunali da će joj mirovina biti tek nešto manja od sadašnje plaće, muž ju je nagovorio da zatraži umirovljenje. I tako, sad je Mira umirovljenica u depresiji. Obitelj ne zna što će s njom. Ne diže se iz kreveta, ne izlazi iz sobe, noćima hoda stanom i puši. – Ne idi u mirovinu dok ne moraš – kaže telefonom Vladi. – Ako ti nude da još sat vremena radiš, ostani i radi.

Jeste li ikada čuli da u nas postoje timovi stručnjaka koji pripremaju zaposlene s nekoliko godina pred mirovinom za umirovljenje? Znate li gdje se možete informirati o svemu što vas vezano s umirovljenjem i mirovinom zanima? Kako i što s viškom slobodnog vremena? Kome se i gdje javiti ako želite volontirati ili sudjelovati u javnom životu? Što ako nemate Internet (ili se ne znate njime služiti) i ne kupujete novine jer vam je najbliži kiosk ili pošta udaljen desetke kilometara i više? Tko i kako brine o starijim građanima van velikih i malo manjih gradova? Što s onima koji se ne znaju sami organizirati (okrenuti oko sebe, kako narod voli reći), tko brine o njima?

Živimo u državi u kojoj je gotovo 25 posto stanovništva starije od 60 godina. Za nekoga tko gleda sa strane čini se kao da starijih i umirovljenika ni nema. Jer, da nema prije svega Sindikata pa onda i Matice umirovljenika Hrvatske, te da nema jedne jedine televizijske i jedne radijske emisije za starije na nacionalnoj televiziji, to bi izgledalo točno tako. Ostali, a prije svega oni kojima je radno mjesto briga o građanima (a ti isti građani im osiguravaju plaće), starijih i umirovljenika sjete se u vrijeme izbora ili kad ih za javnost treba izvući kao one koji koče napredak, zbog kojih je u državi teško, na koje se puno troši i s kojima se ne zna kako dalje.

Sindikat i Matica umirovljenika su s predstavnicima vlasti potpisali Sporazum o osnivanju (zapravo nastavku rada) Nacionalnog vijeća za starije osobe i umirovljenike. I odmah su složili i izložili mjere za poboljšanje položaja umirovljenika i starijih osoba. S njima se možete slagati ili neslagati, ali to je jedino o čemu je javnost obaviještena a tiče se konkretnih poteza koji govore o skrbi za starije.

– Znaš li da imamo 190.000 umirovljenika s mirovinom do 1.000 kuna? – pitam Miru u namjeri da je malo „rastresem“.

– Ne čudi me – odgovara i postavlja protupitanje – Jesi gledala nedavno na televiziji predstavnicu ministarstva socijale koja na novinarkino pitanje o standardima udomiteljstva kaže otprilike: nisu bitni prozori i koliko ih je, bitna je ljubav?

Nasmijala sam se. Znala sam odmah na koju emisiju misli Mira jer sam se gledanjem ozbiljno nanervirala (a možete i vi „na zahtjev“). Struka u toj emisiji na konkretno pitanje o poboljšanju standarda za udomljene starije odgovara da je bitna ljubav a za ostalo ćemo lako. Nije samo rekla kojim će toplomjerom izmjeriti veličinu te ljubavi? Kako ju prekontrolirati dobivaju li ju svi jednako? Je li svima na isti način u obroku juhe i u redovno presvučenim pelenama, očišćenoj sobi, mjesečnom ili dnevnom kupanju? Pa, kad nam predstavnik struke i ministarstva tako odgovara, treba li čuditi bilo čemu.

– Ima li i drugih koji rade na dobrobit starijih? Sigurno ima, posebno u lokalnim sredinama ali  kap su u moru nevolja – završava razgovor Mira.

Nisam baš puno pomogla. Ali ako se naljutila i to je bolje od depresije. Možda bi Miri izlaz bio u lokalnim izborima, pomislim isključujući telefon.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×