Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Snaga bez snage

Piše: Lea Banović, 17.11.2016.
Stariji Velike Britanije i Amerike su odlučili o smjeru kojim ćese kretati njihove zemlje narednih godina. U Hrvatskoj je kao i u svemu ostalome – totalna zbrka.

Amerika je glasala za Trumpa. Dio javnosti i građana ne samo Amerike je zgrožen, dio se veseli. Bez obzira je li ta priča završila, mnogi bi se trebali zapitati zašto je tome tako. Imuna na ta pitanja ne bi trebala biti ni Hrvatska, ni građani ali ni njezina politička elita ili barem oni koji to žele postati. Zašto? Zato što često zaboravljamo gdje živimo, sebi i ostalima dodajući sve one atribute kojih nema ali koje bi rado vidjeli. 

Sjećam se jednih davnih izbora u Hrvatskoj. Radila sam u Večernjem listu. Kao i društvo i u redakciji su se, htjeli to priznati ili ne, novinari podijelili na one koji navijaju za desne ili za lijeve. Na vlasti je bio HDZ koji se svojim tadašnjim potezima zamjerio gotovo svima osim onima kojima je pogodovao. U redakciji su se stalno vodile žestoke rasprave, dio novinara tvrdio je da je sigurno da će HDZ izgubiti jer su građani krajnje nezadovoljni. Sve je to slušao stari iskusni novinarski vuk  i na kraju nas poučio: – Zaboravili ste gdje živite. Ne računajte po tome što se događa u Zagrebu i u krugovima u kojima se vi krećete. Bez podcjenjivanja ikoga, sjetite se tko je prosječni građanin Hrvatske? Koliko je u Hrvatskoj nepismenih? Većina jedino ponekad gleda televiziju i bez pogovora vjeruje svemu što je tamo rečeno.

Te godine HDZ je ponovo pobijedio.  

Sjetimo se tko je u Velikoj Britaniji odlučio o izlasku iz Europske zajednice? Radnička klasa, niže obrazovani i stariji građaniTko je glasao u Americi za Trumpa? Dosadašnje analize kažu: stariji i slabije obrazovani.  

Što se događa s radničkom klasom, onome tko ju živi ne treba posebno pojašnjavati. Mogu samo navesti ponešto: gubitak radnih mjesta, osiromašeni, bez perspektive, žive sve lošije, boje se za život djece. Što je sa starijima? Oni se nemaju čemu nadati. Mirovine su sve manje. Zdravstveno osiguranje za koje su plaćali cijeli svoj radni vijek pokriva sve manje njihovih potreba. Jedu sve lošije. Sve ostalo im je luksuz koji si ne mogu priuštiti. 

Što se starijih tiče na njihove odluke utječe još jedan važan faktor. Koliko god im bilo teško,  starenjem ljudi uglavnom postaju sve više robovi navika, sve su konzervativniji, sve manje skloni promjenama. Bolja je i poznata situacija od bilo koje druge nepoznate, vjerujuGdje je granica nakon koje mijenjaju odluku? 

Hrvatska će već za deset godina, kako kažu europske statistike, biti jedna od najstarijih zemalja u ovom dijelu svijeta. Iseljavanje mladih tu sliku pogoršava. Vide li to oni koji odlučuju o našim životima? Koje promjene za bolji život pripremaju starijem stanovništvu za sada se ne vidi. Sindikati šute. Umirovljeničkih stranaka kao da nema. 

Stariji Velike Britanije i Amerike su odlučili o smjeru kojim ćese kretati njihove zemlje narednih godina. U Hrvatskoj je kao i u svemu ostalome – totalna zbrka. Stariji su ili razbijeni ili posve nesvjesni svoje snage. Trećina biračkog tijela a kao da ih nema. Snaga bez snage. Da je drugačije već bi danas bilo vrijeme da se oni koji žele biti na vlasti zapitaju: tko će glasati za mene za četiri godine? A ako ostane sve na istom, stariji ne bi trebali.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×