Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Samo stariji znaju

Piše: Lea Banović, 16.08.2017.
Jesmo li zaista onima koji odlučuju o našim životima toliko nevažni, čini se da se pitaju jedino stariji. Možda baš zbog svoga iskustva. Možda zbog toliko iznevjerenih obećanja...

U maloj zemljici na brdovitom Balkanu ništa nova. Dok se u političkim krugovima kuhao, a ubrzo i izglasavao novi porez na nekretnine – o tome ste po medijima i u javnosti mogli  pročitati ili čuti tek ponešto. Po usvajanju poreza u Hrvatskom saboru krenula je lavina tekstova svih onih koji znaju da nam takav porez ne treba i koji imaju sve argumente u rukavu. Sve što je tumačeno činilo se baš točnim i logičnim, pa sam i sama postala protivnik poreza ili barem načina na koji je uveden. Premijer pritisnut velikom bukom u javnosti odgađa primjenu a tek tada u medije se probijaju i oni koji tvrde – takav porez nam treba, tvrdnje pametno obrazlažući argumentima. U međuvremenu, na kućne adrese većina je već primila listiće koje bi trebalo ispuniti (negdje je rok do kraja kolovoza) i kojima sami prijavljujemo što sve od nekretnina i u kakvom stanju posjedujemo. Uz podatke gdje i kada ih predati je i prijetnja – ako to ne učinimo na vrijeme, pri izračunu poreza zaračunat će nam se najviši koeficijenti. Jednako kao što nije bilo jasnog i jednostavnog obrazloženja budućeg zakona,  jasnog obrazloženja o tome kako postupiti sada nakon premijerove odgode, nema.

Osjećam se u pat poziciji. Kako objasniti krojačima naših života da je povjerenje u politiku i u one koji su na vlasti davno potrošeno. Kako im predočiti da su godine obećavanja pa iznevjerenih obećanja, lutanja, usvajanja pa povlačenja usvojenog  konačno došle na naplatu i da je sada za svaku odluku i njen pozitivan odraz u javnosti potrebno puno više truda a još više dobrih uzastopnih rezultata. Kako je moguće da nitko od tih koji odlučuju ne vidi da jednom prevaren građanin, kao što je to primjerice učinjeno s razdjelnicima za centralno grijanje, kad vidi da vrijeme prolazi a nitko od onih koji bi to trebali ne poduzima ništa, neće još dugo, dugo vremena vjerovati bilo kome iz vlasti. Pa kako je moguće da onda ti važni, veliki političari, krojači naših svakodnevica ne vide da ćemo im kad nam ne pomažu u malim stvarima još manje vjerovati kad pričaju o velikim.

Svijet oko nas kao da je utihnuo i čeka jesen. U predahu vrućina guglam, listam novine. Predsjednica obilazi Australiju, hrani se oduševljenjem davno iseljenih Hrvata željnih komadića pažnje iz Domovine u koju se nikada ne namjeravaju vratiti i otkriva vlastite spomenike. Premijer i njegova ekipa iz stranke pojave se uglavnom negdje uz morski lahor i laganiju ljetnu hranu. Opozicija, posebno donedavno najjača (SDP) toliko je nemušta da bolje da se ni ne javlja. Možemo li zahvaljujući dugim političkim ljetnim praznicima, objavama fotografija po fb-u kojima svjedočimo što smo sve ludo i nezaboravno proživjeli, čitajući vijesti s naslovnica o seksu na balkonu u Slavonskom Brodu usred dana, dilemama gospođe Mikić hoće li se vratiti s djecom iz Japana ili će ostati s mužem, snimanju filma na Visu koji će podići cijene nekretnina, povjerovati da su problemi nestali? Može li nam vrućina toliko udariti u glavu da zaboravimo da smo gladni, da smo na godišnjem odmoru bili 2005. , da treba kupiti knjige za školu, da će mama možda ove jeseni ostati bez posla u Agrokoru, da će porasti računi za struju, da će novi porezi doći, ne odmah ali svakako – i da još uvijek nikome nitko ništa ne objašnjava? Jesmo li zaista onima koji odlučuju o našim životima toliko nevažni, čini se da se pitaju jedino stariji. Možda baš zbog svoga iskustva. Možda zbog toliko iznevjerenih obećanja. Jer, jedino stariji, preko Sindikata umirovljenika Hrvatske, cijelo ljeto pozivaju na organiziranje, na razmišljanje svojom glavom, na otpor za bolji život.

U maloj zemljici na brdovitom Balkanu ništa novo. Jedan korak naprijed, dva nazad. Kao da nitko ništa nikada iz povijesti nije naučio.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×