Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Samo stariji. Ništa više.

Piše: Lea Banović, 29.05.2016.
- Žene, za nevjerovati, mi smo se zezale a još će nas proglasiti vandalima – prilazi nam Nena, malo zadihana kao i uvijek kad želi reći puno toga u malo vremena. – Kako netko može biti tako bedast ili tako zločest da ne razumije o čemu se tu radilo? – pita i ne očekuje odgovor.
superseniori nacrtali graffit

Kad je netko povikao „policija“ pobjegle su prema Ilici. Jednoj je ispao štap, a drugoj zubalo. Iz policijskih izvora saznajemo da su im na tragu.

Smjestile smo se u najdubljoj hladovini novog kafića na jarunskom placu – profesorica Katarina i ja. Sada Nena s Remize privlači svoj stolac i naručuje kavu bez kofeina i čašu mlake vode. Iako još ni klimatološki ni službeno nije ljeto, danas je baš vruće.  Katarini i meni razgovor je stao oko nedavno objavljenog teksta u Večernjaku u kojem novinarka piše o pojavi tzv. intelektualnog negativizma koji podrazumijeva u svemu pronalaženje najcrnjeg. Svi kao da se natječu u kritikama drugih, u oslikavanju crne sadašnjosti i još tamnije budućnosti.  Tako da se Nenina upadica uklopila kao naslikana graffitom. A o graffitima se baš i radilo.

Sve tri smo prije nekoliko dana otišle na sajam Pravo doba, specijaliziran za nas iznad 50-e. Održavao se na Zagrebačkom velesajmu, ulaz je bio besplatan, događanja je bilo puno, imalo se što vidjeti i naučiti. Dolazile smo dva dana i na kraju se najviše zabavile kod jednog zida. Tu se odvijala radionica pod imenom Superseniori: Razbijanje predrasuda. Točnije, Nena je razbijala predrasude a mi smo gledale i navijale. Naša se prijateljica opremila pregačom i sprejem i počela oslikavati zid graffitima. Radionicu je vodio profesionalac upućujući nas u to kako graffit može biti i bude umjetnost a ne vandalizam i u čemu je i kada razlika. A mi koji smo crtali ili navijali već par dana kasnije za neke smo postali vandali, podjetinjili starci što šaraju po zidovima.

Smijemo se i smišljamo naslove u medijima. Starice V.Š. (61), K.B. (83) i N.G. (72) – pisao bi neki nadobudni mladac baš u tom istom Večernjaku u Crnoj kronici – primijećene su oko ponoći kako u Jurišićevoj na zgradi Pošte sprejem crtaju golubove. Kad je netko povikao „policija“ pobjegle su prema Ilici. Jednoj je ispao štap, a drugoj zubalo. Iz policijskih izvora saznajemo da su im na tragu.

Jeste li čuli za pojam dobizam? To je pojam kojim se obuhvaćaju svi stereotipi, predrasude, zapravo sve što je diskriminacija prema starijim osobama. „Samo stariji. Ništa više“ naziva se medijska kampanja koja će krenuti ovih dana kao dio projekta Superseniori.

Jedemo, spavamo, volimo, dišemo, bolujemo i umiremo, tugujemo i veselimo se  – kao i svi vi. Mi smo možda samo stariji. Kao i vaša mladost ili vaše srednje godine to ima svoje prednosti i mane. Pokažimo jedni drugima kakve.

Katarina, Nena i ja smo gotovo pa po deset godina starije jedna od druge. U našim godinama deset godina znači puno. Toliko puno da se veselimo svakom susretu uz kavu.

.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×