Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Radio ne radio – mirovina

Piše: Lea Banović, 19.04.2017.
Po meni, Ministarstvo je krenulo pametno. Prijedlog Strategije je pred nama, podložan šaranju, križanju, izmjenama. Možda će probuditi svu našu salonsku gospodu, nazovi intelektualce i sveznadare ali i sve druge, sva naša gunđala da konačno pokažu koliko znaju, da pokažu svoju snagu.

– Radio ne radio, čeka te mirovina – kratko je prokomentirala Zlatka, čitajući komentare predstavnika nekih stranaka i udruga, kojima je u ovo predizborno vrijeme baš dobro došao poziv na javnu raspravu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Spomenuto Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo Prijedlog Strategije socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Strategija ko strategija, govori o smjeru i namjerama, ali otvara i puno bitnih pitanja za svakog građanina ove države, nakon koje tek slijedi pravi posao slaganja svih krupnih ali i sitnih fino brušenih detalja koji mogu pomoći ali i upropastiti.

Zlatka se uhvatila za ulomak koji joj je ovog trenutka  najvažniji, onog što u Strategiji nazivaju  nacionalnom mirovinom, a što njoj kao umirovljenici staroj mjesec dana posebno smeta.

– Znam da ne treba stalno otkrivati „toplu vodu“ – kaže Zlatka – da je dobro kopirati ono što se kod drugih već dokazalo dobrim, ali sigurna sam da bi naši zakonodavci trebali stalno razmišljati o primjeni u našoj stvarnosti i o tome da se stalno ne događa da jednim potezom pera nekome pomažu a druge kažnjavaju.

Zlatka je 45 godina radila kao čistačica u osnovnoj školi. Prala podove i prozore, čistila toalete, kopala u školskom vrtu i plijevila travnjak – tko misli da je lagano, neka proba. Plaća je bila, kao i većina plaća u školstvu – tužna. Kad je otišla u mirovinu nije osjetila veliku razliku jer joj je mirovina malo ispod plaće, ona zajamčena, koja se vrti oko 2.000 kuna. Pa se sada pita, tko će to i po kojim kriterijima izračunati nacionalnu mirovinu? Hoće li ona biti gotovo kao njena? I na kraju, zašto bi se zvala mirovinom kada to nije i tako na još jedan način narušavala ionako krhko složen mirovinski sustav?

Po meni, Ministarstvo je krenulo pametno. Prijedlog Strategije je pred nama, podložan šaranju, križanju, izmjenama. Možda će probuditi svu našu salonsku gospodu, nazovi intelektualce i sveznadare ali i sve druge, sva naša gunđala da konačno pokažu koliko znaju, da pokažu svoju snagu. Svi oni kojima su uvijek krivi drugi, država, stranka, zakonodavci, susjedi, svejedno, sada ponovo imaju mogućnost prestati se svađati s televizorom ili s lažnim profilima na facebooku, primiti se posla, pročitati, proučiti, savjetovati se, sudjelovati. Možda će odmahnuti: još jedna zamka za naivne, zakonodavac će na kraju napraviti kako stranka naloži. I to je zaista možda tako i gotovo sigurno tako ako ne reagiramo. Ali, ako se potrudimo, postoji možda mala, ali mogućnost da se pomaknemo za korak kako većina želi, a prije svega da sami sebi možemo reći: pokušali smo.

Dakle, radili ne radili, čeka vas mirovina. To je jako ugrubo predstavljen ulomak  Prijedloga Strategije, pa koliko god se, posebno sada pred izbore odmah našlo onih koji ga svojataju kao svoj izum i veličaju kao genijalan, nužno je da se itekako detaljno protrese. Iako nitko ne spori potrebu pomoći svima kojima to treba, posebno ugroženima siromaštvom, iako nitko ne spori postojanje građana koji su cijeli život radili ali ne s uplaćenim doprinosima na svoj rad, ovaj prijedlog otvara i cijeli niz pitanja koji se mogu postavljati kao sumnja u narušavanje sustava, diskriminaciju dijela građana, poticanje nepoštivanja propisa ili čak i nerada, koji su ponekad sasvim etička pitanja.

– Daj pozovi na kavu pa da se naše društvo organizira i nešto predloži – zapanjena, po prvi put čujem Zlatku aktivisticu. – Ljudi misle da se to tiče drugih, ne razmišljaju – kaže – ako već niste u mirovini, sigurno ćete to biti a taj će dan doći i brže nego što danas mislite. A po ovom Prijedlogu Strategije ima se što šarati i bez poglavlja o nacionalnoj mirovini.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×