Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Predizborna kampanja bez starijih osoba

Piše: Zrinka Mach, 23.08.2016.
Starije osobe trebale bi se više aktivirati i izboriti se za svoj status u društvu, iskoristiti ovo životno razdoblje za stjecanje novih iskustava i novih znanja. Naše društvo također bi trebalo prevladati predrasude prema starijim osobama i potaknuti ih da ravnopravno sudjeluju u aktivnostima koje ih zanimaju, a ne ih marginalizirati samo na osnovu dobi. Bolja budućnost i veća kvaliteta života nije rezervirana samo za mlade nego za sve članove našeg društva pa tako i za starije.

Kampanja za predstojeće parlamentarne izbore sve se više zahuktava. Stranke, koalicije i nezavisni kandidati „napadaju“ nas sa svih strana. Predstavljaju se različiti programi za biračko tijelo od krajnje desnog do krajnje  lijevog i natrag, ali ni jedna opcija, ako izuzmemo priču o obećanjima o rastu mirovina i dodatnom i dopunskom zdravstveno osiguranju, u svojim programima nije spomenula starije osobe.

Zvuči vrlo obeshrabrujuće obzirom na to da starije osobe predstavljaju disciplinirano biračko tijelo koje u najvećem broju izlazi na izbore. Zbog čega je to tako? Smatraju li naši političari da starije osobe ne trebaju ili ne zaslužuju bolju kvalitetu života? Misle li političari da to što starije osobe šute i ne „izlaze na ulicu“ znači da su zadovoljne dosadašnjim politikama?

Znam da je u našem društvu veliki problem nezaposlenosti, odlazak mladih u inozemstvo i niski natalitet, ali to ne sprečava političke stranke da se u svojim programima ne obraćaju i starijoj populaciji. Pa čak se ni stranke umirovljenika nisu fokusirale na one koje predstavljaju. Smatraju li naši potencijalni saborski zastupnici kako su svi problemi starijih riješeni kroz zdravstvenu i socijalnu skrb? Da je svima omogućeno pravo na dostojanstvenu starost? Iako gotovo petinu stanovništva Hrvatske čine osobe starije od 65 godina, one se u vrlo malom broju nalaze na izbornim listama za Sabor. Kada se na listama i pojavi poneki umirovljenik (više zbog poznatog imena nego zbog godina) naše novinare to čudi i pitaju ih: „A što vama to treba? Zar nema nitko mlađi?“ Nama je izgleda logičnije da u Sabor ulaze mladi „s faksa na posao“, nego starije osobe koje imaju životno iskustvo, mudrost te vjerojatno i dugogodišnje radno iskustvo. Ako želimo da nam starije osobe aktivno sudjeluju u svim društvenim aktivnostima, a ne da budu samo pasivni promatrači, onda bi bilo logično i da aktivno sudjeluju u politici. Starije osobe najbolje znaju s kakvim se problemima suočavaju u svakodnevnom životu i logično je da će one najbolje zastupati svoje interese.

Za malobrojno sudjelovanje u političkom životu djelomice su „krive“ i same starije osobe. Starije osobe trebale bi se više aktivirati i izboriti se za svoj status u društvu, iskoristiti ovo životno razdoblje za stjecanje novih iskustava i novih znanja. Naše društvo također bi trebalo prevladati predrasude prema starijim osobama i potaknuti ih da ravnopravno sudjeluju u aktivnostima koje ih zanimaju, a ne ih marginalizirati samo na osnovu dobi. Bolja budućnost i veća kvaliteta života nije rezervirana samo za mlade nego za sve članove našeg društva pa tako i za starije. Optimistično se nadam da su ovo samo početne pogreške i da će kroz daljnju predizbornu kampanju i starije osobe doći na red. Živi bili pa vidjeli.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×