Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Otvorili smo novu rubriku na našem Super blogu

Piše: Super Senior, 11.10.2016.
Što je kino Superseniori?
superseniori blog

U antičkoj Grčkoj temeljna uloga tragedije kao dramske vrste bila je postizanje katarze kod gledatelja, odnosno produbljivanje njegovog moralnog svjetonazora te poticanjem suosjećanja pročistiti dušu gledatelja. U suvremeno doba dio te uloge preuzeo je film.

Vodeći se idejama da film kao medij propituje odnose u društvu, proširuje vidike nudeći različite i drugačije poglede te otvara mogućnost za razvijanje empatije; ali i idejama da je sam film društveni proizvod u kojeg je upisana kultura zajednice i povijesni trenutak njegova nastanka te da je zbog toga protkan specifičnim značenjima (međuljudskim odnosima, društvenim tabuima, stilovima življenja…) koja se mogu analizirati i kritički promišljati, odlučili smo pokrenuti kino Superseniori.

U kinu prikazujemo filmove koji tematiziraju starenje i općenito život u starosti, a nakon projekcija razgovaramo o dojmovima, analiziramo portretirane likove starijih osoba i odnose među akterima filma, tražimo primjere diskriminacije i povezujemo ih s vlastitim iskustvom te kroz dijalog pronalazimo rješenja pozivajući se na ljudska prava i dostojanstvo svake osobe. Osim toga, pomoću prikazanih filmova osvještavamo i osobne predrasude i stereotipe prema starijim osobama, ali i prema drugim društvenim grupama i kulturama. Budući da život u starosti ima mnogo pozitivnih elemenata, nakon prikazanih filmova razgovaramo o tome što je lijepo i vrijedno u starosti te na koji način starije osobe svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti zajednici.

Upravo zbog stečenog znanja, iskustva i mudrosti, starije osobe su tijekom povijesti imale, a u mnogim kulturama još uvijek imaju, posebnu savjetodavnu ulogu koju društvo izrazito cijeni, a mudrost starijih koristi za dobrobit čitave zajednice. Vodeći se tom idejom prikazujemo i filmove koji tematiziraju suvremene kontroverzne teme (imigranti, rastuća islamofobija, seksualnost, eutanazija…), analiziramo ih i kritički propitujemo te na taj način donosimo poglede i promišljanja starijih osoba o izazovima s kojima se susreće suvremeno europsko društvo.

Na temelju dojmova, razgovora i promišljanja koji se odvijaju nakon filmskih projekcija nastaju tekstovi koje čitate u ovoj rubrici.  Ovo je ujedno i poziv Vama, dragi čitatelji, da se svojim komentarima uključite u raspravu, predložite neke nove teme ili filmove kroz koje ih možemo obraditi te na taj način doprinesete mijenjanju ustajale i plošne slike o starosti i starenju u društvu, ali i da, zajedno s nama, doprinesete stvaranju slobodnijih i kvalitetnijih stilova življenja u starosti.

Ako biste nam se pak pridružili na nekoj od budućih projekcija i debata nakon filma, pozivamo Vas da nam se javite kako bi rezervirali svoje mjesto, u Senior centar Zaklade Zajednički put na adresi Hrgovići 93a, Zagreb ili na broj Tel/Fax:+385 (0)1 383 1751

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×