Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

O nježnosti, pažnji i brizi jednog djeda…

Piše: Super Senior, 28.08.2017.
Ovaj tekst nije pokušaj modnog bloga o starijim muškarcima, ono što je zaokupilo moju pozornost je nježnost, pažnja i briga koju je gospodin iskazivao spram unuka.

„Marko, nemoj tako brzo, neravno je“… upozorava gospodin u ranim 70-ima unuka koji trči gore dolje po stepenicama u jednom zagrebačkom pothodniku. Mališan od nekih 5 godina se osmjehne, stane i pričeka starijeg gospodina koji polako dolazi do njega, gladi ga po glavi i nježno s blagim osmjehom na licu govori mu: “Ti si dedin mali majmun“.

Gospodin ima kratku sijedu kosu, podšišanu, također sijedu, bradu i stare Ray-Ban sunčane naočale koje je jako dobro upario s bijelom polo majicom, crnom kožnom tankom narukvicom i starim, ispranim, do koljena odrezanim levisicama. Frizura, kretnje, način govora i odnos prema unuku… sve to otkriva muškarca koji je frajersko držanje zadržao i u starijoj dobi, između ostalog zato što je prihvatio svoje starenja i jako dobro ga nosi.

No, ovaj tekst nije pokušaj modnog bloga o starijim muškarcima, ono što je zaokupilo moju pozornost je nježnost, pažnja i briga koju je gospodin iskazivao spram unuka. Počelo je s „ti si dedin mali majmun“, a nastavilo se sa sadržajem platnene torbe s otiskom jedne Kandinskijeve slike koju je opušteno nosio preko ramena. Kada su sjeli na tramvajsko stajalište, gospodin je iz torbe izvadio sendvič i pružio ga unuku. Vidio sam da se u torbi nalaze maramice, voda, vrećica bombona i dvije kruške.

U svom odnosu prema unuku, gospodin je bio nenametljivo prisutan, opušten i nježan. Nije tu bilo ni traga od učestalo viđanog protekcionističkog pristupa ili pretjerane pažnje i brige prema djeci koje proizlaze iz njihovog postavljanja u centar svijeta.

Iako je moje opažanje djeda i unukom trajao relativno kratko, svega nekoliko tramvajskih stanica, dugo sam razmišljao o viđenom i činilo mi se važnim iz dva razloga:

Prvi, onaj na koji bi većina osoba odmah pomislila, jest dobrobit za starije osobe koja proizlazi iz uloge djedova i baka. Mnogi autori pišu o važnosti uloge bake i djeda za većinu starijih osoba, bivanje u toj ulozi doprinosi međugeneracijskom obiteljskom identitetu i koheziji, te starijim osobama značajno obogaćuje život i uvećava dobrobit. Rođenje unuka ili praunuka djeluje na širenje socijalne mreže i intenziviranje interakcije s djecom, a time i na povećanje primljene socijalne podrške.

Slična razmišljanja dobili smo i u istraživanju Narativi o dostojanstvu u starijoj životnoj dobi. Sudionici intervjua istaknuli su da redoviti kontakti s unucima, sudjelovanje u njihovom odgoju i darivanje unuka pozitivno djeluje na kvalitetu života u starijoj dobi. Međutim, zanimljivo je da se uloga bake uglavnom odnosila na skrb i brigu za unuke. Bake su čuvale unuke, kuhale, odlazile po njih u vrtić i školu, vodile ih doktoru, i nerijetko odlazile u prijevremene mirovine kako bi se posvetiti brizi za unuke i na taj način pomogle djeci.  Uloga djeda, s druge strane, nije zahtijevala toliko žrtve i kućnog rada. Iz iskaza sudionika istraživanja proizlazi da se svela na razgovore, darivanje i pomoć koja je bila vezana uz javnu sferu, status i društvenu mrežu koju je osoba izgradila dok je bila radno aktivna (primjerice, pomoć pri upisu unuka u vrtić ili školu), tj. ono što se u našem društvu označava kao „potezanje veze“. Dakle, uloga bake tradicionalno se povezivala (i povezuje) uz privatnu sferu (sjetite se samo one uzrečice da žena drži 3 kuta kuće), dok je uloga djeda više bila vezana uz javno područje djelovanja.

I zato je odnos starijeg gospodina u bijeloj majici, ispranim levisicama  i starim rejbanicama prema unuku važan, jer u javnom prostoru on igra onu ulogu koja se u našoj kulturi tradicionalno veže uz žene. On brine, skrbi i pokazuje nježnost.

Je li u opisanom slučaju riječ o maloj, ali važnoj subverziji tradicionalno postavljenih rodnih uloga, a time i uloga djedova i baka, ili se radi o trendu kojeg ćemo sve više uočavati u svakodnevici, pokazat će bliska budućnost.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×