Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Ljeto za pamćenje

Piše: Lea Banović, 01.08.2016.
Požurite se i spremite torbe. Dilema pred vama je samo jedna: ići na more koje obožavate ili se u ovo ljetno vrijeme ipak skloniti u planine.

Požurite se i spremite torbe. Dosta vam je nesnosnih zagrebačkih sparina, idete na odmor. Nema veze što imate osamdeset i što teško hodate i treba vam pomoć. Na raspolaganju vam je mlađa osoba pa ne trebate brinuti za putne karte, prtljagu, rezervacije, kupovinu krema protiv sunčeva zračenja, vode da ne dehidrirate.

Kad kupujete kupaći kostim mlada vas prodavačica neće gledati s podsmijehom a u prodavaonici će imati i brojeve veće od onih za mršave  šesnaestogodišnjake. Prije puta odmorit ćete se uz jednu od dvadeset novih fontana u Zagrebu. Tramvaji će voziti redovno i često, putnici će biti ljubazni i pomoći vam da uđete i izađete iz vozila. Da, navratit ćete i u banku. Tamo redova neće biti, a službenice neće biti nervozne i ljute jer su taj dan morale doći na posao. Nitko neće gunđati zbog vaše sporosti, a nikome neće biti ni problem pomoći vam oko ispunjavanja, na sreću, sve manjeg broja formulara. Mirovina vam je konačno narasla na iznos dostojan prosječnog pristojnog života pa podižete nešto sitno,  jer ipak lakše baratate gotovinom nego karticama. Prošlog mjeseca konačno su vam s mirovine skinuli sva nezakonita i nepotrebna opterećenja, te vašoj mirovini dodali i trećinu mirovine vašeg preminulog supruga.

Prije puta želite, za ne daj Bože, obaviti kontrolni specijalistički pregled. U narednih pet dana uspijevate zakazati i obaviti sve što je nužno, dovoljno rano da mirno otputujete. Liječnik vas gleda kao osobu, ne obraća vam se s utješnim da ste „odlično za svoje godine“  a sestra vam ne tepa dok vam priprema recepte. U susjednoj apoteci čak i lijek podižete bez čekanja i naručivanja  a dopunsko zdravstveno osiguranje koje plaćate godinama pokriva sve troškove.

Požurite se i spremite torbe. Dilema pred vama je samo jedna: ići na more koje obožavate ili se u ovo ljetno vrijeme ipak skloniti u planine. Kontinentalni turizam je konačno jednako razvijen kao i onaj uz more, možda čak i više. Klima se mijenja i sve je više turista koji odlaze na kupanje ali noći žele provoditi na svježem prohladnom zraku morskog zaleđa ili susjednih planina. U Hrvatskoj je još uvijek usmena predaja najbolja promidžba pa ćete poslušati prijatelja i ove godine otputovati u Slavoniju. Čak i oni svoju su prehranu prilagodili turistima koji neslanom daju prednost pred slanom, nemasnom pred hranom s puno masnoće. Uglavnom, na stolovima se poslužuje domaće, a zelena i plava Hrvatska su konačno u ekonomskoj vezi.

Na kraju i još jednom – požurite se s pakiranjem jer ovaj će život trajati samo nešto manje od mjesec dana i samo od 16. kolovoza do 10. rujna. Kad  predizborna kampanja završi vi ćete i dalje sjediti pred svojim televizorima u zagušljivim sobama, s mirovinama nedostojnim čovjeka, sa susjedima kojima idete na živce jer ste stari i spori i jer pričate uvijek iste priče. Do liječnika i dalje nećete moći po godinu i više dana, lijekove si nećete moći priuštiti. Ako možete uz stepenice ili do lifta vaš će odmor biti izlazak do kvartovskog parka bez fontane i s komadom kruha od jučer za golubove. Sa zaboravljenih plakata oko vas, postavljenih i tamo gdje se smije i tamo gdje se ne smije gledat će vas uljepšani, našminkani, pomlađeni krojači vaših i naših sudbina.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×