Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Koncept dobrobiti – kako ga doživljavaju starije osobe

Piše: Super Senior, 04.01.2017.
PREPORUKA STRANOG ISTRAŽIVANJA

Kvalitativno istraživanje Voices on well-being (Iskazi o dobrobiti) provedeno je u Velikoj Britaniji tijekom 2011. godine, a cilj je bio istražiti kako starije osobe doživljavaju koncept dobrobiti, koja značenja mu pridaju te dobiti autentičan uvid u njihovo iskustvo života u starosti i razumijevanje spomenutog koncepta.

Istraživački tim u pojedinačnim intervjuima i fokus grupama intervjuirao je starije osobe različitog životnog iskustva i svjetonazora. Na taj način dobiveni su iskazi sudionika koji odražavaju širok raspon pogleda i razmišljanja o pojmu dobrobiti te što ga sve oblikuje, zahvaćeno je iskustvo starijih osoba u raznim institucijama i zadovoljstvo uslugama koje pružaju brojni servisi. Raspravljalo se i o preprekama s kojim se suočavaju starije osobe te prijedlozi za njihovo otklanjanje.

Rezultati istraživanja pokazali su da u definiranju dobrobiti kod sudionika istraživanja ne postoji jedan zajednički pogled, nego se pojavljuje kompleksna mreža značenja u kojoj je dobrobit definirana podjednako u subjekivnim i objektivnim terminima te na osobnoj i obiteljskoj razini te na razinama zajednice i društva. Sudionici su naveli niz čimbenika koji djeluju na doživljaj dobrobiti u starijoj dobi. Najznačajniji su zdravlje, osobne karakteristike svakog pojedinca i vjera, a kao glavni čimbenik koji djeluje na dobrobit u starijoj životnoj dobi sudionici ističu odnose i kontakte s obitelji, prijateljima i zajednicom. Rasprava o institucijama, servisima i uslugama rezultirale su podjednako pozitivnim i negativnim učincima na dobrobit. Primjerice, usluge unutar zdravstvenog sustav i ponašanje jednog dijela medicinskog osoblja daleko su ispod očekivane razine te negativno djeluje na dobrobit starijih osoba. U raspravi o preprekama za ostvarivanje dobrobiti najviše su se osvrnuli na gubitak tjelesnog i mentalnog zdravlja, a još su istaknuli razna društvena, kulturna i financijska ograničenja.

Na temelju analiza iskaza sudionika o značenju dobrobiti i tome što ju oblikuje, autori ovog istraživanja zaključuju da se prvenstveno radi o tome da starije osobe imaju mogućnost raditi ono što žele, i djelovati na način na koji žele. Drugim riječima, dobrobit proizlazi iz mogućnosti izbora i kontrole. Takva spoznaja navodi na zaključak da je poticanja individualnog i kolektivnog djelovanja važna komponenta u postizanju i održavanju dobrobiti na individualnoj i društvenoj razini.

Istraživanje Voices on well-being (na engleskom jeziku) možete preuzeti s linka:

http://www.royalvoluntaryservice.org.uk/Uploads/Documents/Reports%20and%20Reviews/voices_on_wellbeing_report.pdf

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×