Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Kome treba liječnički pregled?

Piše: Lea Banović, 08.02.2017.
Automobili jure nekažnjeni i 160 kilometara na sat. Pijani estradnjaci redom slupavaju automobile bez oduzimanja prava na vožnju. Mladi bez vozačke dozvole i bez pravih sankcija se zaustavljaju na pješacima… a mi polemiziramo o rješenju svih pitanja – liječničkim pregledima starijih.

I ja sam jedva dočekala malo zatopljenja. Terasa mog omiljenog kafića je bila otvorena, a svi stolovi zauzeti. Već u poluokretu, želeći nastaviti dalje, krajičkom oka sam ugledala Petra kako mi maše, zove me za svoj stol. Nismo se dugo vidjeli, ali on je bio zaokupljen svojim problemom, pa je odmah krenuo s pričom. Jučer je imao saobraćajnu nesreću. – Za dlaku, za dlaku – ponavljao je još uvijek uzbuđen. Auto je projurio kroz crveno, presjekao mu put, zahvatio ga bočno pa je bilo i prevrtanja i udaranja u stupove i druge automobile. Da skratim, Petar je inače odličan vozač, star 65 godina, dobrog vida i zdrav. U cijelom 40-godišnjem vozačkom stažu imao je jedan udes i to dok je bio vozač početnik. Automobil s kojim se jučer sudario vozio je četrdesetogodišnjak koji je napuhao 3,7 promila.

Nadugačko i naširoko Petar je opisivao događaj, što je tko i kome rekao u hitnoj medicinskoj službi i na policiji, što sada treba napraviti, kako utjerati naplatu štete, sud koji ga čeka i sve moguće i nemoguće što tek slijedi. No više od svega Petra je naživciralo kad je od prijatelja kojima se žalio jednako kao i meni sada čuo da Ministarstvo unutrašnjih poslova razmišlja o, kako kažu, „potrebi hitnog usklađivanja hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s europskim direktivama“ pa onda kao neophodno žele uvesti obvezan liječnički pregled za sve iznad 65 godina života.

Kako sam, onako, na pola uha proteklih mjeseci čula u medijima da se oko ovoga vode polemike, čim sam došla kući sjela sam za kompjutor i počela tražiti po portalima Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske, Hrvatske stranke umirovljenika, raznih udruga. Svi su, nepodijeljeni i bez obzira naginju li lijevo ili desno ili su u centru bili jasni: „Predlagatelj na uvredljiv način opisuje smanjenje sposobnosti  za upravljanje vozilom i na diskriminirajući način to povezuje sa životnom dobi, bolešću i potrebom za zdravstvenim pregledom“. Svi su isticali da su baš po statistikama MUP-a glavni  krivci za  prometne nesreće brzina, alkohol i zloupotreba droga te nedostatak iskustva a ne godine života. Sindikat umirovljenika Hrvatske je još upozorio da su europske prakse različite ali da smatraju da se takvim zakonskim prijedlogom isključivo želi postići dodatna zarada putem naplata zdravstvenih pregleda.  Posljedice takve odluke su diskriminatorske, a nemogućnost mnogih da plate potrebno za produženje vozačke dozvole dovest će do povećanja socijalne isključenosti.  Predsjednik HSU-a upitao je i kako je to predlagatelj zakona bez ikakvih parametara odredio da osoba postaje manje sposobna za vožnju na 65. rođendan, zaključivši kako je u ovom slučaju riječ o pogodovanju određenim lobijima kojima je cilj zaraditi novac na račun umirovljenika.
Nazvala sam Petra i rekla mu da ugugla  nešto kao „vozačke dozvole iznad 65“ . Kad je to učinio izlistalo mu se, kao i meni uostalom, mnoštvo tekstova. Među prvih nekoliko su oni iz 2015. godine kad je nakon puno protesta javnosti Hrvatski sabor prihvatio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je odbacio zakonsko rješenje koje je i tada ogorčilo starije osobe.  Osobe s navršenih 65 i više godina života više ne moraju na obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole – piše tamo.

– Ha, tko je tu lud, a tko zbunjen? – pita me Petar. – I kome sve to i zašto treba ako se radi o izmjenama usvojenim prije nepunih godinu i par mjeseci? Automobili jure nekažnjeni i 160 kilometara na sat. Pijani estradnjaci redom slupavaju automobile bez oduzimanja prava na vožnju. Mladi bez vozačke dozvole i bez pravih sankcija se zaustavljaju na pješacima… a mi polemiziramo o rješenju svih pitanja – liječničkim pregledima starijih – ironizira Petar.

– Možda još jedna kost bačena javnosti da se zabavlja – kažem. Na kraju mi se ni ideja, koju sam uvijek odbacivala kao višak, o potrebi pravobranitelja za starije više ne čini tako lošom.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×