Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Tele-alarm – 24satno dežurstvo i pomoć starijim osobama

NOSITELJ PROJEKTA
Udruga Prisutnost
TRAJANJE
01. 04. 2016. – 30. 09. 2016.
LOKACIJA
Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Grad Zagreb
KONTAKT OSOBA
Krešimir Jegić
UKLJUČENI VOLONTERI
15
UKLJUČENI SENIORI
4
IZNOS NOVANE PODRŠKE
25.200,00 kn
Udruga Prisutnost iz Zagreba kroz projekt „Tele-alarm – pomoć za starije osobe i osobe s invaliditetom“ proširila je usluge osiguravanja 24 satnog telefonskog nadzora i pomoći na područje Osječko-Baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Zagrebačka udruga „Prisutnost“ u sklopu projekta „Tele-alarm – pomoć za starije osobe i osobe s invaliditetom“ na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije osigurala je nadzor i pomoć starijim osobama putem sustava telefona i alarmnog uređaja na način da se alarmni uređaj priključio korisnicima u stan, a u operativnom centru Udruge osigurano je 24 satno dežurstvo operatera-volontera koji interveniraju ako korisnik aktivira alarmni uređaj.

U stanove četiri probna korisnika s područja navedenih županija instalirana je alarmna jedinica – uređaj koji je sličan telefonu. Fiksni dio aparata spojen je na telefonsku liniju, a kao sat oko ruke ili medaljon oko vrata nosi se mala bežična daljinska tipka od koje se korisnik ni u jednom trenutku ne odvaja. Otporna je na udarce i vodu te se pomoću nje iz bilo kojeg dijela kućanstva može aktivirati fiksni dio aparata čija je funkcija pozivanje dojavnog centra u kojem operater očitava korisnikove podatke. Pomoću centrale i fiksnog dijela aparata operater „ozvuči“ stan ili dio stana te doziva korisnika i pokušava saznati što se dogodilo te kakvu pomoć treba organizirati. Ukoliko korisnik može govoriti tada se s njim dogovara vrsta pomoći, a ukoliko nije u stanju odgovoriti na operaterovo pitanje, ili je predaleko od aparata, pozivaju se kontakt osobe s popisa da što prije dođu do korisnikovog kućanstva i provjere što se dogodilo. Na taj način korisniku su istovremeno osigurava pomoć u bilo kojem trenutku i štiti se njegova privatnost.

Osim unaprjeđenja kvalitete života starijih osoba i osoba s invaliditetom, provođenjem ovog projekta proširila se mogućnost izvaninstitucionalne skrbi, poticala se regionalna ujednačenost u pružanju socijalnih usluga i dostupnost usluga za najranjivije članove društva te je osigurana socijalna i psihološka sigurnost osobama koje žive same ili same provode veći dio dana.

 

Kontakt:

PRISUTNOST

Jordanovac 110, 10 000 Zagreb

tel. +385 1 2346126

mail. prisutnost@ffdi.hr

web. www.prisutnost.hr

JOŠ PROJEKATA
Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Matica umirovljenika Grada Osijeka
MUH Matica umirovljenika Grada Osijeka, Centar zdravlja Vaga
Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, Matica umirovljenika grada Zagreba
Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Udruga „Svjetlo nade“
Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×