Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Prvih 20 dana projekta „Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima“

Piše: Lea Banović, 20.12.2017.

Ako ste ovih dana prolazili centrom, mogli ste primijetiti kako ljudi svih dobnih skupina, a posebno seniori, s osmjesima na licima izlaze iz kafića StorySupercaffé u srcu Zagreba, u Preobraženskoj 3. Toliko veseli i razdragani nisu samo zbog odlične kave i kuhanog vina, već prvenstveno zbog niza radionica koje Zaklada Zajednički put, u suradnji s Adria Medijom i Contra Regulom, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, organizira svaki radni dan od 4.12. do kraja godine. Ovim projektom ljudima smo željeli predstaviti naše superseniore i njihove kreativne radionice, kao i kroz scenografiju, gastronomsku i edukativno-zabavnu ponudu uključiti građane svih dobi, posebice starije i djecu, u razne aktivnosti, pa su se u prva dva tjedna izrađivali anđeli od perli i unikatne čestitke, ukrašavale kuglice i drugi ukrasi za bor, a sve pod budnim okom voditeljica-superseniorki iz Zaklade, Irene Sare Mraz, Jadranke Špoljarević i Ingeborg Crnogaj. Brojni poznati na našem su štandu napravili svoju kuglicu i napisali što za Božić i u Novoj godini žele Superseniorima, ali i svima ostalima. Njihove poruke možete doći pročitati u StorySupercaffé.

Neke od radionica vodile su i naše drage zvijezde, koje su rado podržale ovaj projekt. Karmela Vukov Colić vodila je dvije radionice: na jednoj su se ukrašavale lanterne, a na drugoj ukrasi za bor od slanog tijesta. Naša poznata glumica Sara Stanić na jednoj je radionici seniorima i seniorkama pokazala nekoliko dramskih tehnika, a zatim su uprizorili Crvenkapicu i odlično se zabavili (Sara će održati još nekoliko glumačkih radionica tijekom prosinca – raspored svih događanja možete pronaći ovdje). Neponovljiva Nada Rocco sudionicima na radionici „Slatke sirove strasti“ pripremila je ukusnu tortu od limete i mousse od čokolade, a Mario Kovač svima nam je ugrijao moždane vijuge na fenomenalnom kvizu međugeneracijske solidarnosti (koji će se održati i idući tjedan). Jeste li znali tko je vodio Kviskoteku prije Olivera Mlakara? Ili kako se zvao američki glumac koji je vrlo mlad stradao u svom Porscheu? Ili pak kako su se zvale sestre Baković? Tko je je bio prvi bubnjar Beatlesa? To su bila samo neka od pitanja nad kojima smo mozgali, uz odličnu atmosferu i natjecateljski duh u StorySupercafféu. Naše moždane vijuge razigrao je i Ivan Lipanović iz udruge Neki novi klinci, koji je održao nekoliko radionica „Zlatne vijuge“; na jednoj od njih su prisutni rješavali Einsteinovu zagonetku, a na drugoj preko drvene ploče davali upute malom robotu. Govorilo se i o sigurnosti u starijoj dobi, o čemu su nam predavanje držali gosti iz startupa E-glas, tvrtke Ericsson Nikola Tesla i udruge Prisutnost.

Ljubitelji poezije (ili oni koji će to tek postati) slušali su nadahnjujuće stihove koje su čitale naše seniorke pod vodstvom Rozine Jukić, i učenice iz učeničkog doma Dora Pejačević, a o očuvanju tradicije izrade opanaka poučili su nas dragi gosti iz Šestinskih švelja. Iz redova Zaklade naše kolegice Sanja, Marina i Ivana mlađim su generacijama približile starenje u radionici „Hodaj u starim cipelama“ i vodile jednu od iznimno posjećenih radionica u Senior centru Zaklade, „Upoznaj pamćenje kako bi ga više volio“. Govorili su se i strani jezici – na radionici engleskog jezika tičerica Lea taj je jezik približila zainteresiranim sudionicima, koji su se na engleskom predstavljali, diskutirali i učili nove riječi, a tražilo se mjesto više na radionici o korištenju pametnih telefona: jedna sudionica te radionice rekla je: „Dosad sam bila seniorka. Nakon ove radionice, bit ću Superseniorka!“. Seniore je najviše zanimalo kako koristiti aplikacije poput Vibera i WhatsAppa te slati fotografije. Oni s unucima koji žive u Americi i Kanadi spojili su tu radionicu s radionicom engleskog jezika, pa su vježbali jezik kako bi lakše komunicirali s unucima, a i naučili kako koristiti Skype.

Utorak navečer tijekom prosinca rezerviran je za ludu zabavu uz pjesmu i ples: prvi utorak uživali smo u pjesmama zbora učeničkog doma Dora Pejačević i u plesnim koracima grupe za Međunarodni folklor, tjedan kasnije Preobraženskom su se orile pjesme koje nam je poklonio gospel zbor Sunce, a ovaj utorak fenomenalno smo se zabavili uz Kseniju Erker i Zorana Mišolongina, zbor umirovljenika iz općine Mali Bukovac i bend Daj 5. Subotom su nas oduševili plesna grupa Jasna i Željko, kao i mažoretkinje iz Gerontološkog centra Maksimir.

Zabavi i zanimljivim radionicama nije kraj. Pogledajte što nas još očekuje do kraja godine (kalendar), pridružite nam se (sve radionice su besplatne!), a želite li nekome poslati rukom ukrašenu čestitku, pokloniti ukras za bor ili privjesak anđela na lančiću, ili pak kalendar za 2018. godinu, dođite u Preobražensku 3 svaki radni dan od 10 do 16, a subotom od 10 do 13, izaberite poklone za svoje drage ljude u zamjenu za donaciju, čiji cijeli iznos ide Zakladi Zajednički put za različite modele pomoći i rada sa starijim osobama.

Božić je vrijeme darivanja, a sreća je dvostruka kad znate niste samo usrećili nekoga koga volite, već ste odabirom poklona pomogli nama da nastavimo s našim najvažnijim radom: aktivnim uključivanjem osoba starije životne dobi u svakodnevicu te omogućavanjem da budu što aktivniji i imaju što bogatiji i bolji život. Za svakodnevne vijesti iz Preobraženske pratite nas na našim Facebook profilima (Superseniori i Zaklada Zajednički put), a atmosferu s dosadašnjih radionica možete pogledati u galeriji slika. Hvala vam i vidimo se u StorySupercafféu!

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×