Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Peking je postao stroži prema umirovljenicama koje plešu

Piše: Super Senior, 09.03.2017.
Stanovnici koji žive u blizini popularnih okupljališta plesačica, iritirani zbog glasne glazbe, pustili su na njih pse i čak ih gađali fekalijama.

Peking je postao stroži prema umirovljenicama koje plešu

Gdje god naišli na otvoreni prostor u Kini, vidjet ćete starije gospođe u plesnom zanosu.

Te žene, uglavnom umirovljenice, nalaze se u sumrak i u zoru na javnim trgovima ili parkovima te izvode sinkronizirane plesne rutine na zaglušujuću glazbu, često u kostimima i s rekvizitima.

Plesanje u javnosti postalo je iznimno popularno u Kini, gdje te žene, zajedno s nekolicinom muškaraca, traže povoljne načine za socijalizaciju, kao i za ostanak u kondiciji.

„Naš glavni cilj je malo provježbati“, kaže Ma Lijun (56), plesačica na trgu. Od 2012. svake večeri u 20:00 sati dolazi na trg ispred trgovačkog centra Raffles u Pekingu.

„Sve pjesme na koje plešemo su pjesme koje volimo, pjesme uz koje smo odrasli.“

Kaže da je ranije pokušala održati kondiciju tako što je trčala ili hodala sama, no to se ne može usporediti sa srećom pripadanja grupi.

„To je poput velike obitelji. Osjećam se slobodno“, kaže.

Kritike

Državna novinska agencija Xinhua procjenjuje da je takvih kao što je Ma oko 100 milijuna i da su svoj hobi proširile čak i van granica Kine.

Godine 2014. grupa tih plesačica fotografirana je dok su plesale pred Louvreom u Parizu i na moskovskom Crvenom trgu, što je mnoge prenerazilo jer su smatrali da na taj način Kini nose lošu reputaciju.

Starije plesačice također su naišle na kritike kod kuće.

Stanovnici koji žive u blizini popularnih okupljališta plesačica, iritirani zbog glasne glazbe, pustili su na njih pse i čak ih gađali fekalijama.

Kako bi obuzdale umirovljene plesačice, vlasti su pokušale uvesti odobrene koreografije i pop pjesme. Jedan park u gradu Chengdu na jugozapadu zemlje ugradio je mjerač decibela.

Ograničenja

Od 1. ožujka plesači i plesačice u Pekingu morat će platiti globu ako ometaju javni red i mir. Novi propisi nalažu da „osobe moraju organizirati fitness aktivnosti bez ometanja javnog reda.“

Zhang Jinsu, koreografkinja grupe koja nastupa ispred trgovačkog centra Raffles, rekla je da ta plesna skupina ima svoje vjerne obožavatelje i da usrećuje prolaznike. Uvjerena je da neće prekršiti nove propise.

„Ako ne možemo ovdje plesati zbog zagađenja zraka ili lošeg vremena, osjećamo se loše ako ostanemo u kući“, rekla je.

Drugi plesači potvrdili su da se svaki dan vesele plesu. Za njih je to jedan od rijetkih trenutaka kad mogu uživati.

Zhang kaže da veći problem predstavlja nedostatak javnih sadržaja za starije.

Prema UN-u, Kina stari brže nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Procjenjuje se da će do 2030. biti oko 360 milijuna Kineza starijih od 60 godina. Pred vladom i dalje stoji izazov osiguranja javnih sportskih objekata za starije.

„Nadam se da nam vlada može osigurati zdravije javne površine“, rekla je Zhang.

Članak i fotografija preuzeti su s: http://edition.cnn.com/2017/02/28/asia/china-gets-tough-on-dancing-grannies/index.html

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×