Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Prvi hrvatski Tjedan filantropije

Piše: Super Senior, 26.09.2016.
Otvaranje Tjedna filantropije održano je u subotu, 24. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu gdje su se zainteresirani građani tijekom šetnje parkom imali priliku upoznati s radom zaklada uključenih u hrvatski forum zaklada ZaDobroBit!, razgledati izložbu „Filantropija u Hrvatskoj“ te se na taj način upoznati s idejom filantropije, kulturom davanja i pomaganja.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj organizirali su Tjedan filantropije koji se prvi puta održava u Hrvatskoj od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine.

Otvaranje Tjedna filantropije održano je u subotu, 24. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu gdje su se zainteresirani građani tijekom šetnje parkom imali priliku upoznati s radom zaklada uključenih u hrvatski forum zaklada ZaDobroBit!, razgledati izložbu „Filantropija u Hrvatskoj“ te se na taj način upoznati s idejom filantropije, kulturom davanja i pomaganja. Zaklada Zajednički put na ovoj je manifestaciji predstavila svoj doprinos razvoju filantropije u Hrvatskoj.

Filantropija je grčka riječ koja znači praktični napor kojim se čini dobro drugim ljudima. U prošlosti je filantropija podrazumijevala religiozni zahtjev ili vrlinu, dok u suvremeno doba označava aktivan napor da se promoviraju vrijednosti dobročinstva. Takav oblik humanosti posebno naglašava brigu o osobama koje iz različitih razloga i stjecajem različitih okolnosti nisu u mogućnosti zadovoljiti svoje potrebe. Povrh svega, filantropija podrazumijeva i duboko poštovanje prema osobama u potrebi te napore usmjerene osnaživanju njihovih potencijala.

Filantropskim djelovanjem pomiču se granice empatije, altruizma, davanja i darivanja što pozitivno utječe na razvoj čitavog društva. Uostalom, povijest nas uči da velike promjene uvijek započinju malim koracima, od strane osviještenih i angažiranih pojedinaca. Iz te ideje nastao je i moto prvog hrvatskog Tjedna filantropije: „Malo po malo postaje puno!“

bedzevi

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×