Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Potpisivanje Amsterdamskog sporazuma – Pravo starijih osoba na grad

Piše: Super Senior, 09.06.2016.
Pozdravljajući današnje potpisivanje Amsterdamskog sporazuma, koji će predvoditi put do Urbanog plana za EU, AGE Platform Europe, najveća EU mreža organizacija starijih osoba, objavljuje vodič čiji je cilj pomaganje europskim gradovima kako bi kroz korištenje Urbanog plana postali više age-friendly.
sanjin kaštelan_pravo starijih na grad

IZJAVA ZA MEDIJE

Bruxelles, 30.5.2016.

I stariji imaju Pravo na grad: prilika koju nudi Urbani plan za Europsku uniju

 

 

Fokusirajući se na 12 ključnih tema, kao što su siromaštvo, digitalna tranzicija, poslovi i vještine te mobilnost, Urbani plan za EU nudi pravu plaformu za izgradnju inkluzivnih i održivih gradova za sve građane, kako bi mogli aktivno i zdravo stariti.

„U kontekstu stanovništva koje stari, brze urbanizacije i sve manje resursa, Urbani plan za EU i Amsterdamski sporazum dolaze u pravo vrijeme. Brojne inicijative, forumi i projekti utječu na kvalitetu života građana i od iznimne je važnosti potaknuti veću povezanost između tih aktivnosti kako bi se realizirao njihov puni potencijal, zadovoljili ciljevi Strategije EU2020, te u konačnici poboljšala kvaliteta života građana u europskim gradovima“, istaknula je Anne-Sophie Parent, Glavna tajnica AGE-a.

Demografska promjena i urbanizacija glavne su promjene s kojima se naša društva suočavaju. Predviđa se da će se broj osoba starijih od 65 godina u Europskoj uniji gotovo udvostručiti, od 85 milijuna, koliko ih je bilo 2008., do 151 milijun, koliko se predviđa da će ih biti 2060. Istovremeno, 80% starijih osoba u razvijenim zemljama već žive u urbanim područjima. To znači da će većina nas ostariti u gradovima.

Te promjene predstavljaju velike socioekonomske, tehnološke i ekološke izazove na koje će se trebati odgovoriti kako bi se osigurala i dodatno poboljšala kvaliteta života svih generacija, istovremeno smanjile nejednakosti i kako bi se borilo protiv socijalne isključenosti. Upravo je to ono što „Pravo na grad“ znači. Drugim riječima, „grad je kolektivno mjesto koje pripada svim njegovim stanovnicima i koje mora pružiti potrebne uvjete za dostojan život sa socijalnog, političkog, kulturološkog, ekonomskog i ekološkog stajališta.“

Sa sveprisutnim dobizmom i stereotipima vezano uz dob koji prevladavaju u društvu, „Pravo na grad“ je od osobite važnosti za starije osobe. Gradovi igraju ulogu u borbi protiv takve diskriminacije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, urbana fizička i društvena okruženja ključni su faktori u određivanju mogu li ljudi ostati zdravi, samostalni i zadržati svoju autonomiju sve do duboke starosti.

Demografska promjena utječe na širok spektar polja, uključujući pružanje odgovarajućeg i prilagođenog smještaja, mobilnost, socijalnu uključenosti i siromaštvo. Stoga vodič koji je objavila AGE Platform Europe podsjeća na izazove s kojima se susreću starije osobe kad koriste svoje pravo na grad u 8 od ukupno 12 tema navedenih u Urbanom planu za EU: Uključivanje migranata i izbjeglica; poslovi i vještine u lokalnoj ekonomiji; urbano siromaštvo; smještaj; kvaliteta zraka; urbana mobilnost; digitalna tranzicija; i inovativna i odgovorna javna nabava.

Pružajući temeljne uvide u izazove s kojima se susreću stariji građani, ovaj vodič poziva europske gradove da iskoriste priliku koju im nudi Urbani plan za Europsku uniju, kako bi svoja okruženja kreirali na način da ona poštuju naša prava kako starimo, dozvoljavajući nam da koristimo naše Pravo na grad tijekom cijeloga života.

Anne Mélard, Odjel za informacije i komunikacije

Vodič smo preveli u potpunosti te ga možete preuzeti na linku:

PRAVO STARIJIH OSOBA NA GRAD – prijevod vodiča

KORISNI LINKOVI (na engleskom):

Ususret pametnim, održivim i inkluzivnim mjestima za sve dobne skupine

Vodič Svjetske zdravstvene organizacije za globalne age-friendly gradove

Europska povelja o zaštiti ljudskih prava u gradu

INNOVAGE smjernice kao podrška uključivanju u socijalne inovacije

Poveznica za ovu izjavu za medije na web stranici AGE-a

 

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×