Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Narativi o dostojanstvu u starijoj životnoj dobi

Piše: Super Senior, 24.05.2016.
Izvještaj provedenog istraživanja

Tijekom 2014. godine istraživački tim Zaklade Zajednički put započeo je istraživanje pod nazivom „Narativi o dostojanstvu u starijoj životnoj dobi“ u kojem je glavni cilj bio utvrditi kako starije osobe općenito poimaju osobno dostojanstvo i što za njih znači dostojanstvo u starosti

1500 stranica intimnih povijesti starijih osoba

Kao istraživačku metodu koristili smo individualne dubinske intervjue tijekom kojih su nam sudionici istraživanja detaljno pripovijedali svoju životnu priču. Time smo željeli dobiti uvid u njihove živote prije i nakon umirovljenja te zahvatiti značenjima bogate i kontekstualizirane iskaze o tome što djeluje na kvalitetu života u starosti. Željeli smo istražiti osjećaju li se starije osobe diskriminirano zbog dobi i u kojem kontekstu te koji su preduvjeti dostojanstva u starosti. Njihove narative snimali smo diktafonom, a kada smo ih pretipkali, dobili smo oko 1500 stranica intimnih povijesti starijih osoba.

Rezultati istraživanja pokazali su da na kvalitetu života djeluju ekonomska (ne)sigurnost, obiteljski odnosi te narušeno zdravstveno stanje, a starije osobe osjećaju se diskriminirano zbog svoje dobi u zdravstvenim institucijama, ali i u javnim i privatnim poduzećima te na javnom prostoru. Kao preduvjete dostojanstva u starosti naveli su očuvano zdravlje i životnu energiju, osiguranu prehranu i pomoć drugih, materijalnu sigurnost, obiteljsku potporu, druženje te priznanje radnog doprinosa, što u širem smislu možemo shvatiti kao oblik društvenog priznanja njihovih zasluga.

NARATIVI O DOSTOJANSTVU U STARIJOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Dostojanstvo u starijoj ivotnoj dobi

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×