Izbornik
Zatvori
SUPERSENIORI

Prava osoba starije životne dobi u Gradu Zagrebu – pilot istraživanje

Piše: Super Senior, 18.05.2016.
Autorice; Vedrana Spajić – Vrkaš, Ines Vrban, Silvija Rusac
Prava osoba starije životne dobi u gradu zagrebu

Zaštita prava osoba starije životne dobi dio je lokalnog, nacionalnog, europskog i globalnog sustava zaštite ljudskih prava, a uživanje tih prava pretpostavlja stvaranje potrebnih uvjeta za učinkovitu provedbu tih standarda, što nužno uključuje obrazovanje i informiranje pojedinca o pravima koja mu pripadaju te o načinima na koje ih može uživati i štititi

Kako bi ispitala uživaju li starije osobe svoja prava, a time i provjerila koliko je zahtjev za nadopunom dosadašnjeg pristupa starenju pro-aktivnim mjerama primjeren za naše uvjete, Zaklada Zajednički put je početkom 2012. pokrenula istraživački projekt „Ljudska prava starijih osoba u Gradu Zagrebu“, u suradnji s Istraživačko-obrazovnim centrom za ljudska prava i demokratsko građanstvo Filozofskog fakulteta i Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je ostvaren uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Krajnja svrha projekta bila je izrada preporuka za unaprjeđenje sustava zaštite i promicanja prava starijih osoba u Gradu Zagrebu na temelju empirijskih pokazatelja i u skladu s idejom aktivnog i društveno uključenog starenja.

Do kakvih smo zaključaka došli možete provjeriti u objavljenim Preporukama nacionalnim i gradskim vlastima,

a ovdje možete preuzeti i cijeli dokumen:

studija_onlinee

Iako je ovo tek pilot istraživanje provedeno na prigodnom uzorku, dobiveni rezultati potvrđuju potrebu preispitivanja dosadašnjeg pristupa zaštiti prava starijih osoba i Gradu Zagrebu. Iako socijalna skrb mora i dalje ostati stožerni dio nihove zaštite, prijeko je potrebno redefinirati društveni pristup osobama starije životne dobi u skladu s idejom aktivnog i sudjelujućeg starenja. Sastavni je dio tih promjena upoznavanje starijih osoba s njihovim pravima i osiguranje uvjeta u kojima će oni uživati ta prava, uključujući pravo na cjeloživotno učenje i pravo na aktivno sudjelovanje u životu svoje zajednice.

Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×